Pelataanko lautapelejä

Meille 60-luvun lapsille Afrikan tähti, Kimble ja Fortuna olivat suosikkipelejä. Samoja pelejä pelasin 90-luvulla omien lasteni ja nykyään myös lastenlasteni kanssa.

Eräs oman lapsuuden pelimuisto liittyy Kiinansakki-nimiseen peliin. Olimme juuri aikeissa lähteä lomamatkalle asuntovaunulla, kun hirmuinen rankkasade alkoi. Koska ei ollut kiire, menimme koko perhe asuntovaunuun pitämään sadetta ja pelaamaan Kiinansakkia. Ehkä juuri isän mukana olo teki hetkestä ikimuistoisen. Myös omat lapset muistelevat kiireettömiä lapsuuden kesiä, jolloin sai pelata lautapelejä ja varsinkin Monopolia niin paljon kuin halusi.

Yksi mieluinen pelimuisto liittyy Alfabet-nimiseen sanaristikkopeliin. Olimme jo aikuisia, ja pelasimme serkun kanssa koko päivän kyseistä peliä. Välillä teimme ruokaa, syötimme lapset, joimme kahvit ja kävimme uimassa, ja sitten taas jatkoimme pelaamista. Se kumpi voitti, on jäänyt hämärän peittoon, tärkeintä oli yhdessäolo ja pelaamisen riemu. Vieläkin muistelemme leppoisaa, kesäistä pelipäivää ja haaveilemme uusintaottelusta. Meillä Alfabet-peli, joka tunnetaan myös nimellä Scrabble, liittyy edelleen vahvasti kesään. Se on ensimmäinen lautapeli, jota pelaamme ulkona heti, kun ilmat lämpenevät ja puutarhakalusteet on tuotu talvivarastosta terassille.

Alfabet-peli

Kesäinen Alfabet-peli terassilla. Kuva Anna Kaisa Piispanen.

Aikuisetkin pelaavat videopelien lisäksi lautapelejä. Vanhojen klassikoiden Shakin, Tammen ja Mahjongin lisäksi nykyisiä suosikkeja ovat mm. Carcassonne, 7 Wonders, Catan ja Menolippu. Joulun tienoilla uutisissa kerrottiin lautapelien kasvavasta suosiosta ja siitä, kuinka jotkut pelit olivat loppuunmyytyjä. Ehkä koronatilanne on saanut perheet ja ystävykset pelaamaan saman pöydän ääreen.

Jos on aikeissa ostaa lautapelin itselle tai jollekin toiselle, eikä tiedä millaisen, kannattaa tulla kirjastoon lainaamaan ja kokeilemaan eri pelejä. Kirjastossa lasten lautapelit ovat lasten osastolla ja nuorten sekä aikuisten lautapelit nuorten osastolla. Pelejä voi lainata kotiin tai pelata kirjastossa.

Lainattavia lautapelejä kirjaston hyllyssä.

Kirjaston lautapelivalikoimaa nuorten osastolla. Kuva Anna Kaisa Piispanen.

Joskus pelin sääntöjen opetteleminen voi tuntua työläältä. Parhaiten pelin oppii, jos joukossa on joku, jolle peli on tuttu. Lautapeliopas.fi -sivulta löytyy tietoa eri peleistä ja mikä mukavinta, myös ohjevideoita.

Seven Wonders -pelin pisteiden lasku. Kuva Anna Kaisa Piispanen.

Lautapelien yhdessä pelaamisesta on monenlaista hyötyä. Se yhdistää ystäviä, perheitä ja sukupolvia. Sen avulla voi luontevasti tutustua uusiin ihmisiin. Pelaamisen lomassa opitaan erilaisia taitoja, kärsivällisyyttä, stressinsietokykyä ja myös häviämistä. Parhaimmillaan pelaaminen tuottaa mielihyvää, iloa ja mukavia muistoja.