Villapaitatarinoita

Suomessa on neulottu aina, mutta viime aikoina harrastus on saanut aivan uutta nostetta. Esimerkiksi islantilaisneuleiden suosio on noussut huimasti, jopa niin, että voidaan puhua jo muoti-ilmiöstä. Nyt ei mennä vaatekauppaan ostamaan valmista paitaa vaan lankakauppaan ostamaan lankoja ja puikkoja. Malleja etsitään netistä, lehdistä ja kirjoista.

Islantilaisneuleiden suosioon on monia syitä. Jo ennen korona-aikaa alkanut ulkoilun ja retkeilyn suosio jatkaa kasvamistaan ja mikäpä sen mukavampi ulkoiluvaate kuin villapaita. Sosiaalisten harrastusten loputtua kotoiluun on jäänyt paljon enemmän aikaa kuin ennen joten nyt on mahdollisuus keskittyä myös haastavampiin harrastuksiin. Sellainen voi olla vaikka kirjoneuleen neulominen.

Islantilaisneule

Hanni-Marin neuloma islantilaispaita. Malli Afmaeli (Védís Jónsdóttir). Kuva Riitta Andersin

Esimerkki kaarrokeneuleesta.

Anna Kaisa neuloma kaarrokeneule, malli Midcoast, Jennifer Steingass. Kuva AK Piispanen

Islantilais- ja kaarrokeneuleiden lisäksi myös muut perinneneuleet ovat nostaneet suosiotaan.

Harmaa tikkuripaita.

Anna Kaisan neuloma hailuotolainen tikkuripaita. Kuva Sanni Mikander

Tyylikkään yksinkertainen tikkuripaita on hailuotolainen kalastajaneule, joka neulotaan värjäämättömästä suomen lampaan karstalangasta.

Tervetuloa virtuaalisiin Tarinakoukkuihin, joissa kerromme islantilaisista villapaidoista ja tikkuripaidasta.