Sukkaa pukkaa

Syksy on neulojan lempivuodenaika. Pimenevät illat houkuttelevat tarttumaan puikkoihin ja lankaan. On hyvä aika aloittaa vaikka joululahjasukkien neulominen. Neuloisinko tuttua perussukkaa vai tarttuisinko johonkin haasteellisempaan malliin ja yllättäisin sekä itseni että lahjan saajan? Mistä sitten löytäisin kiinnostavia, hyviä ohjeita? Neulelehdistä ja netistä, mutta myös kirjoista, joihin keskityn tässä kirjoituksessa.

Mikä tekee neulekirjasta hyvän? Se mikä kellekin on mieleinen, riippuu omista mieltymyksistä, taidoista ja tarpeista. Yksi toive on varmaan kaikille yhteinen, toive virheettömistä, selkeästi kirjoitetuista ohjeista.

Sukkakirjoja. Kuva Anna Kaisa Piispanen

Uusia sukkakirjoja on ilmestynyt viime vuosina runsaasti. Jo muutama vuosi sitten ilmestyneissä Suloisimmat sukat ja Sukkia rakkaudella -kirjoissa on viehättäviä, ohuella langalla neulottavia pitsisukkamalleja, joista olen saanut monta vinkkiä omiin sukkiini. Kyllikki Mitrosen Sukkasillaan-kirja on yksi suosikeistani. Siinä on selkeitä, simppeleitä sukkaohjeita ja kauniit, tunnelmalliset kuvat. Sukupolvien silmukat -kirjassa on muiden perinneneuleiden lisäksi nostalgisia vanhoja sukkamalleja, jotka on neulottu museoista löydettyjen esikuvien mukaan ja joihin on laadittu nykyisillä langoilla toteutettavat ohjeet. Myös vasta ilmestyneen Puikkomaisterin sukkakirjan kauniissa kirjoneulemalleissa on sovellettu kansanomaisia kuvioita.

Pintakuviolliset sukat farkkuhousuisen henkilön jaloissa, taustalla kiviseinä.

Anni-sukat Stephanie van der Lindenin Säpinää sukkiin -kirjasta. Kantapäät on neulottu ranskalaisittain. Kuva Anssi Toivanen.

Olen itse sellainen neuloja, etten välttämättä seuraa ohjeita orjallisesti vaan muokkaan, yhdistelen ja lisäilen surutta eri malleissa olevia aihioita. Kantapään neuloin kuitenkin ennen aina hollantilaiseen tyyliin eli niin kuin se aikanaan koulussa opetettiin, mutta eräänä päivänä tutustuin ranskalaiseen kantapäähän ja ihastuin siihen kovin. Ohjeet sen tekemiseen löytyy mm. Punomon nettisivuilta, Novitan sukkalehdestä ja Suloisimmat sukat -kirjasta.

Anna Kaisa Piispanen

Teksti julkaistu Soisalon Seudun kirjastonurkassa.